Wednesday, May 23, 2007

ROLUL PERTURBATOR/ (IN)FORMATIV AL NOILOR TEHNOLOGII DE COMUNICARE SI INFORMARE


Noile Tehnologii de Informare şi Comunicare (NTIC), în care Internetul devine un punct de referinţă, sunt prezente în toate domeniile de activitate ale omului contemporan: petrecerea timpului liber, cercetarea ştiinţifică, educatia.
Generalizarea schimburilor electronice de informaţii şi documente, caracterul universal al acestei noi comunicări globale, planetare, rapiditatea şi caracterul spectaculos al mutaţiilor produse de această "evoluţie" este un moment cheie în istoria umanităţii.


Nevoia continuă de ştiri, de informaţii cât mai recente în toate domeniile vieţii economico-sociale şi în lumea ştiinţifică a dus la dezvoltarea şi continua perfecţionare a comunicării media şi a comunicării ştiinţifice.
Acum este şi momentul schimbării mentalităţilor, pe care transformările le impun.
Nevoia formării: toată lumea este concentrată asupra acestui subiect.Societatea informaţiei se deschide cu o nouă perspectivă în materie de formare. Se creează o veritabilă exigenţă de a învăţa mereu şi de a căpăta cunoştinţe de-a lungul vieţii. În acelaşi timp, face posibilă auto-formarea, facilitează accesul la diferite resurse documentare şi educative, modifică profund raporturile între indivizi şi grupe la cunoaştere.
Multiplicarea rapidă, explozivă a proceselor de formare, recurgând la noile tehnologii de informare şi comunicare (învăţământ la distanţă, autoformare, universităţi virtuale, formări on-line) demonstrează, că am intrat într-o nouă eră care încearcă să facă din formare secretul dezvoltării societăţii contemporane, datorită noilor tehnologii (ca instrument care facilitează învăţarea). Daca tanara generatie nu va fi expusa acestui gen de tehnologie ii vom crea un handicap. Nu se poate pune problema unei integrari euro-atlantice in conditiile in care populatia este analfabeta. Daca nu suntem in stare sa comunicam folosind tehnologiile pe care le utilizeaza toata lumea, de ce ar face altii efortul sa ne inteleaga. Vorbim de un decalaj tehnologic care a aparut si creste sub ochii nostri.
Formarea noii generaţii trebuie să vizeze adaptarea la un astfel de mediu şi presupune o capacitate bine consolidată de operare eficientă cu diverse resurse informaţionale vizuale, auditive, conceptuale. Aceste schimbări impun o educaţie permanentă şi va implica folosirea calculatorului, a Internetului şi a bazelor de date în mod profesional.

Persoanele competente informaţional sunt persoanele care au învăţat cum să înveţe. Ei ştiu cum să înveţe pentu că ştiu cum este organizată cunoaşterea, cum să regăsească informaţiile şi cum să folosească informaţia astfel încât şi alţii pot învăţa de la ei. Inovarea educaţională, creaţia ştiinţifică, tehnică şi artistică reprezintă modalităţi necesare de imbunătăţire şi creştere permanentă a nivelului educaţional şi profesional.
Orice persoană trebuie să posede un bagaj consistent de instrumente pentru lucrul cu infomaţia şi tehnologiile informaţionale. Trebuie să aibă deprinderea de a evalua critic informaţiile regăsite, de a le adapta nevoilor sale şi de a le folosi în orice moment rapid şi sigur.

No comments: