Sunday, November 12, 2006

CARTEA PE CARE O SUGERATI COLEGILOR

De multe ori auzim de "oameni cititi"... dar totusi... ce anume invata ei din ceea ce citesc si cum anume se pot pune in practica eventualele cunostinte(aici ma refer in special la fictiune)? Am impresia ca aceasta discutie ar putea aprinde ceva scantei ... dar cred ca e totusi interesanta.

Fiecare dintre noi probabil ca are prieteni care sunt pasionati de literatura(asta daca nu suntem chiar noi insine). Judecand la rece, sunt ei mai bine informati la modul general, stiu ei sa se exprime mai elegant,.... pana la urma, are cititul de fictiune vreo utilitate in afara de divertisment?

Judecand logic, mi se pare absurd si ceea ce se intampla in invatamant. In loc sa se puna accentul pe dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, elevii/studentii sunt obligati sa invete pe de rost tot felul de lucrari literare mai bune sau mai rele, de multe ori intr-o romana moarta, si asta ca o conditie pentru a putea studia ceea ce este cu adevarat util, adica acele materii care tin de profesia aleasa a fiecaruia.

Ce este literatura pana la urma? Nu cumva este o arta? Nu este "frumosul" o chestiune de gust?
Este moral ca o mana de indivizi care se numesc "critici literari" sa decida care opere sunt bune si care nu, pentru ca acestea sa fie impuse ca obligatorii in invatamant?

Poate ca am deviat putin de la subiect dar cred ca aceste afirmatii pe care le sustin au un anume rost si o anumita semnificatie in ceea ce priveste viata elevilor chiar si cea a studentilor...!!
Cartea pe care o sugerez colegilor este ADELA de G.IBRAILEANU.
G.IBRAILEANU distinge intre romanul de creatie si de analiza,facand observatie ca in literatura franceza natura epica originara se pierde tot mai mult in favoarea"romanului problema",cu aspect de "drama filosofica",capabil in mai mare masura "sa ilustreze o problema de psihologie sau morala".
Aceasta superba carte mi-a placut in mod deosebit deoarece cred eu ca scriitorul face ceva in plus fata de alti scriitori.Acel ceva e ANALIZA SUFLETULUI PERSONAJULUI ceea ce putini scriitori ajung pana la acest punct,asta e parerea mea!
Nu stiu in ce masura v-am facut sa cititi aceasta carte sau operele acestui scriitor cert este ca trebuie sa citim cat mai mult mai ales acum cand suntem atat de tineri si lipsiti de griji pentru ca TINERETEA-este "plutire pe un rau de munte cu mladieri capricioase ,sub jocurile de lumini si umbre ale vietii,cu intarzieri neprevazute si binevenite,cu gandul la bucuria drumului de maine.Si dupa cativa ani,care trec ca un fulger,alunecarea vertiginoasa,fara putinta de oprire,intre maluri uniforme,intr-o lumina sura si rece de toamna,spre apropiata prapastie...".(ADELA de G.IBRAILEANU)

No comments: